Glasfabriek Meursing & Co

Meursing werd in 1823 te Buinen geboren als zoon van de landbouwer en vervener Jan Meursing en van Jantien Dilling. Hij werd in 1845 de eerste directeur van de mede door zijn vader opgerichte glasfabriek in Nieuw-Buinen. De fabriek heette aanvankelijk Müller, Heinz & Comp., maar werd in 1846 omgedoopt in de firma Meursing & Co.

De beide medeoprichters van het bedrijf Johann Georg Christoph Heinz en Georg Friedrich Müller werden aangesteld als baas van de glasblazers en baas van de pottenmakers. Heinz en Müller waren uit onvrede opgestapt bij de andere glasfabriek in Nieuw-Buinen, die onder leiding stond van Johann Christian Anton Thöne. Jacob Meursing werd directeur van het nieuwe bedrijf. Zijn commerciële en financiële bekwaamheden zorgden er voor dat het bedrijf in Nieuw-Buinen zou uitgroeien tot een belangrijke werkgever in de Drentse veenkoloniën.

Meursing produceerde veel glaswerk, dat werd geëxporteerd naar Nederlands-Indië. Het bedrijf zou, ook nadat Meursing was overleden, zijn naam blijven dragen. In 1938 verdween de naam Meursing als bedrijfsnaam toen het bedrijf werd gekocht door de Verenigde Glasfabrieken uit Schiedam. De zaken in Nieuw Buinen floreerden voor beide fabrikanten, Thöne en Meursing. Zij lieten elk een luxueus landhuis bouwen in Nieuw-Buinen.

Meursing trouwde op 8 maart 1849 te Borger met Henderika Lussingh Wigcheringh. Evenals zijn vader was hij ook gemeenteontvanger van Borger. Meursing overleed in 1888 in zijn woonplaats Nieuw-Buinen op 64-jarige leeftijd. Zijn zoon Hendrik kreeg de leiding van het bedrijf. Zijn dochter Jantina Arendina Meursing liet samen met haar man Harm Maarsingh in Stadskanaal de monumentale villa Huize Ter Marse bouwen.


Glasfabriek Meursing - Kaasstolp

Glasfabriek Meursing - Kaasstolp

Glasfabriek Meursing - Suikerzakje

Glasfabriek Meursing - Suikerzakje

Glafabriek Meursing - Jas Magazijn

Glafabriek Meursing - Jas Magazijn

Bron: Wikipedia. (2015, 26 april). Jacob Meursing. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Meursing